Otužilé výpěstky ze sousedství, žádné choulostivé van der skleníkovky pro hobymarkety 🇨🇿

Jak založit trvalkový záhon

Vytvořit krásný trvalkový záhon není žádná věda. Stačí se řídit pár základními principy a věřte, že to zvládnete i bez zahradního architekta.

Hloubka a šířka

Trvalkový záhon by měl mít hloubku nejméně 2 metry. Jedině tak bude vypadat přirozeně a bude mít zkrátka hloubku. Šířka je už čistě na vašem přání a možnostech pozemku, ale mělo by jít nejméně o několik metrů.

trvalkovy zahon_1

TIP: Před samotnou výsadbou dělá mnoho lidí zásadní chybu už na začátku. Sazenice zasadí do šílené půdy a pak se diví, že už nepomůže nic od hnojiv až po drahou automatickou závlahu. Rozhodně se vyplatí zkontrolovat, že je půda kyprá ideálně ještě půl metru pod zemí. Pokud je hodně jílovitá, přidejte do ní hodně štěrku. Půda se provzdušní a opravdu se v ní bude trvalkám dařit, i když to zní laikovi možná šíleně. Do vrchní části substrátu můžete vpravit i mykorhizu, přírodní hnojiva a směsi proti suchu (pokud není půda jílovitá). Záhon se pak rychleji “rozjede” do stavu, který si přejete. Zároveň nedáte šanci plevelům, plísním ani škůdcům.

Záhon má být hravý po celý rok

Každá rostlina kvete v jinou dobu. V každou roční dobu může mít jinou barvu listů. Keře a stromy bývají dokonce bez listů. Správně založený trvalkový záhon je jako obraz, který se ovšem každý týden sám vymění. Úkolem zahradních architektů je sladit veškeré rostliny časově tak, aby se bylo na co dívat pořád.

“Díky kompozici a efektnímu květu trvalek dokážeme do zahrady dostat proměnlivost, barvu, vůně a bohatství tvarů”, zmiňuje Ferdinand Leffler, zahradní architekt.

Do pozadí patří vysoké trvalky

Při kompozici trvalky seřaďte tak, aby byly na pozadí vysoké a v popředí naopak nejnižší. Uvědomte si, z jakého úhlu se na záhon budete dívat. Nemělo by se stávat, že se budou v zorném úhlu trvalky úplně překrývat. Zapadlé trvalky byste tak nakoupili v podstatě zbytečně. Efekt by byl nulový. Nicméně trocha nahodilosti rozhodně neuškodí. Vyvarujete se tím efektu skluzavky, což by působilo nepřirozeně.

TIP: Oblíbené kombinace trvalek se stejnými nároky na stanoviště najdete u většiny rostlin na našem webu. I bez přemýšlení tak snadno poskládáte zajímavý záhon. Vyberte si první trvalku a vedle ní umístěte dle našich rad z článku další z výběru “Tuto rostlinu architekti kombinují s”. U té navázejte zase tímto způsobem a pak zase a zase, dokud nebudete mít celou plochu zaplněnou.

Vhodne kombinace trvalek

Zapojte cibuloviny, keře a stromy

Krásné zahrady mají své zástupce z říše rostlin ve všech patrech. Nejníže najdete třeba trvalky, nad nimi keře a v okolí bude i dost stromů. I když teď chcete trvalkový záhon, zkuste do něj zapojit alespoň keře. Nebo záhon jen napasujte na část zahrady s keři a stromy. Víc pater znamená víc krásy.

Nicméně pořád myslete na známý fakt, že míň může znamenat víc. Stačí jeden keř a výsledek bude stát za to. Pro jarní efekt “rozhoďte” po záhoně jeden druh cibuloviny. Udělá parádu hned, jak opadne sníh, tedy v době, když jsou trvalky ještě schované v kořenech.

Pozor na barvy

Barev se nebojte. Avšak uvědomte si, jak bude vytvořená směs barev působit. Ne venkově je normální, že louka kvete všemi barvami. Stejně tak může kvést vaše zahrada, když sousedí s takovou loukou. A bude vypadat přirozeně, harmonicky, i když budou barvy kontrastní. Ale ve městě bude takový cirkus vypadat spíš jako kýč. Vyplatí se víc formálnost. Zvolte si jednu výchozí barvu a tu doplňujte jen o podobné odstíny.

trvalkovy zahon

Kouzlo skupin

Všimněte si někdy na procházce, že v přírodě jen málokdy naleznete osamocenou lesní jahůdku nebo habr. I stejné rostliny rostou ve skupinách. Stejně jako lidem a zebrám, i rostlinám se lépe žije společně se stejným druhem. Úspěch bývá týmovou prací. Proto se vyplatí sázet trvalky ve skupinách, nejméně po 9 kusech. Výjimku dělejte jen u dominantních - velkých trvalek. I jedna taková rostlina udělá parádu.

TIP: U rostlin, které vyniknou ve skupině, uvádíme hned nahoře i potřebný počet kusů na metr čtvereční. Jednoduše si spočítáte, kolik jich potřebujete koupit do své zahrady.

Pocet kusu na metr ctverecni

I když vytvoříte velké skupiny, bude tomu ještě něco scházet. Opravdovým kořením je opakování stejných rostlin i na dalších místech v zahradě. Tak docílíte opravdové harmonie.

Půdokryvnými rostlinami nahradíte geotextilii

Geotextilie je zbytečná, když se trvalkový záhon správně navrhne. Výplňové - půdopokryvné, trvalky mezery rychle vyplní. Bude stačit jen vrstva jemné mulčovací kůry. Pokud děláte štěrkový záhon, pak štěrk. Držte se jednoduchosti a v tomto případě nic nevymýšlejte. Místo okrasné kůry pořiďte raději další trvalky nebo již zmíněnou mykorhizu apod.

Tipy na závěr

Všechny kořenové baly namočte před výsadbou asi na hodinu do kýble s vodou. Jen tak máte jistotu, že budou dostatečně zalité a chytnou se. Solitérní rostliny sázejte v lichém počtu. Nikdy nedávejte například dva stromy vedle sebe, pokud jimi nechcete upozornit třeba na výjimečný výhled.