Otužilé výpěstky ze sousedství, žádné choulostivé van der skleníkovky pro hobymarkety 🇨🇿

Krmítko pro ptáky bez práce a zdarma? Jde to!

Krmítko pro ptáky nemusí být jen stlučené ze dřeva. Může se každý rok dokonce samo doplnit stravou! Příroda totiž nabízí to nejlepší řešení v podobě rostlin. Ranní zpěv ptáků je docela určitě příjemnější hudba na probuzení, než melodie znějící z mobilu. Ukážeme si, které rostliny čeští opeřenci milují. Stačí je jen zasadit a ukázat dětem živou zahradu již příští zimu.

dristal jako krmitko pro ptaky

Nejlepší krmítko pro ptáky? To neseženete v hobbymarketu, ale jedině v online zahradnictví.

Koupit dřevěné krmítko pro ptáky je rychlé, příjemně pohodlné a jednoduché řešení. Co do něj ale dát? Strouhanku, staré jablko, které už sami nechcete, nebo kupovaná zrníčka? Ptákům můžete špatně zvolenou stravou i přes dobrý úmysl dokonce ublížit.

Směsi zrníček se musí volit podle ročního období, jinak se ptáček bude potýkat se zažívacími problémy. V jiném případě si mláďata odvyknou hledat přirozenou stravu sama. Nedočkáte se ani vytouženého zpěvu. Pěvci pak po špatné stravě přestávají vábit svého partnera. I proto místo dřevěného krmítka vsaďte raději na květiny a keře, zkrátka samotnou přírodu!

“Klasická krmítka nepoužívejte na jaře, kdy se rodí mláďata, protože ta potřebují přírodní stravu,” doporučuje se v knize Průvodce naší přírodou.

Pokud zahradu osázíte správnými keři, budete mít vyřešené rovnou dvě věci najednou. Zaplníte volná místa v zahradě něčím na pohled příjemným a zároveň zajistíte potravu pro ptáky. Je to výhra pro obě strany. Ptáci si z takto přirozeně servírované stravy sami vyberou to nejlepší pro své zobáčky. Co jim můžete naservírovat a zároveň udělat vaší zahradě a oku radost?

Které rostliny nasytí ptáky?

Trvalky a letničky

Pokud chcete nalákat zrnožravé ptáky, máte na výběr poměrně široké spektrum trvalek i letniček. Po odkvětu je můžete nechat v záhoně. Budou tak sloužit nejen jako krmítko pro ptáky, ale také jako dekorace zahrady na zimní měsíce. Jakých rostlin se to týká?

Velmi dekorativní je v době květu chrastavec makedonský. Této trvalce se bude dařit i na slunečných místech v přirozených záhonech. Kvete červeně až fialově od července do září a láká tak prakticky celé léto motýly a užitečný hmyz.

sykorka

Cenná semínka nabízí i tradiční slunečnice.

Vyšší trvalkou se zásobou zrníček pro ptáky je např. zlatobýl. Kvete od srpna do září a název byl dozajista odvozen od drobných žlutých květů v hroznech. Pokud na něj nenalákáte ptáky, určitě se bude hodit vám. Má desinfekční účinky, je vhodný k léčbě ledvin a močových cest.

Krmítko pro ptáky ze semínek trvalek a letniček je také osvědčené u těchto rostlin:

  • mák,
  • měsíček,
  • lichořeřišnice,
  • agastache,
  • zavinutka,
  • třapatka,
  • laskavec,
  • ostropestřec,
  • pupalka,
  • kostival.

Samozřejmě bychom neměli zapomínat na slunečnici. Po odkvětu ji můžete nechat na záhoně přes zimu, nebo můžete suchou rostlinu zavěsit na stromy jako kytici a zároveň i krmítko pro ptáky. Raději ji ale skliďte a naservírujte až v zimě, kdy je nouze o další stravu venku. Pokud před zimou nebudete stříhat okrasné traviny, budou i ty zajímavým místem pro ptáky.

Okrasné keře

Osvědčenou klasikou bude ptačí zob. Stejně tak je to i s hlohyní. U kmenu najdou zásobu dobrot milovníci larev a brouků, ale zajímavá je hlohyně i pro jedlíky bobulí. Ta je navíc od května do června pastvou pro oči i pro včely. Hlohyně má však poměrně ostré trny, do živých plotů je pak jako dělaná. O dekorativním dojmu pro člověka v podobě červených bobulí už netřeba snad ani mluvit.

Ideální dřevinou pro živé ploty je tis červený. Keř je stálezelený a snadno se tvaruje. Jde o odolnou rostlinu, která je sice pro člověka jedovatá a v určitém množství i smrtelně. Pro ptáky to ovšem neplatí. Jeho červené bobule budou ozdobou i v zimě.

krmitko pro obratne ptaky

Bobule jsou zdroj potravy pro ptáky, dekorace zahrady a v některých případech obsahují i pro člověka prospěšné vitamíny.

Dalším keřem s červenými bobulemi, který ale velmi rychle roste, je skalník. Má navíc tu výhodu, že se mu bude dařit i v místech, kde jiné rostliny neuspějí. Docela určitě si vzpomínáte na dětství, kdy jste rozdupávali bílé kuličky, které opadávají na podzim z keře. Tento keř se jmenuje pámelník bílý. Je mrazuvzdorný, od července do srpna se na něm navíc objevují malé růžové květy. Kromě rozpraskávání dětmi ho vyhledávají i ptáci jako svou přirozenou stravu.

aronie jako krmitko

Necháte plody aronie kosům nebo si z nich uděláte marmeládu?

Černé bobule v hroznech, které nejsou jen pro ptáky, ale výborné jsou i pro lidi, má temnoplodec neboli černý jeřáb, nebo také aronie. Je to další nenáročný keř. Plody jsou plné vitamínů a podporuje imunitu, používá se do pečených čajů i k výrobě sirupů. Sníte si ho raději sami, nebo ho necháte ptákům?

kos

Jablko v zimě je pro ptáky skvělé zpestření jídelníčku.

Ovocné stromky jako krmítko pro ptáky

Zahrada bude ptákům v zimě nabízet nejvíce potravy, když ji necháte růst spíše přirozeně, bez velkých zásahů. Pod kamínky zalezou brouci, larvy. Neposečená louka umožní růst nejrůznějších trvalek. Zkuste na podzim nechat i některá jablka na stromě. Lepší krmítko pro ptáky si zajistit nedokážete.

Stejně tak jsou dobré hrušky, třešně, švestky, broskve. Co ještě kromě této ovocné klasiky? Sladkokyselé a šťavnaté moruše. Nemusíte se o ně bát ani v pořádných mrazech.

Co funguje ještě jako krmítko pro ptáky?

Keře jsou velmi lákavým krmítkem pro ptáky i z jiného důvodu. V jejich větvích a u kořenů mohou ptáčci najít různé brouky, larvy a hmyz. I v zimním období a bez semen tak keře nahradí klasická krmítka. Můžete si být jisti, že v keřích dřišťálu bude vždy nějaký ptáček vyzobávat svoje pamlsky.

“Břečťan roste na zdech domů nebo obepíná kmeny stromů. Mezi jeho listy hnízdí mnoho ptáků, kteří se krmí černými bobulemi,” radí v knize Průvodce naší přírodou, nakladatelství Svojtka.

Zkrátka i popínavé rostliny skrývají překvapivé poklady. Přesvědčte se sami u vás na zahradě.