Otužilé výpěstky ze sousedství, žádné choulostivé van der skleníkovky pro hobymarkety 🇨🇿

Trvalky na hrob patří. Víme, které!

Hrob je poměrně osobní záležitost. Je to místo posledního odpočinku našich nejbližších a také místo pro naše vzpomínky. Proto se ho snažíme mít upravený. Nezdar v údržbě hrobu jako uschlé květiny v květináčích nás proto mrzí. Pokud nemáme čas chodit na hřbitov každý týden, nebo dokonce denně, volíme někdy jako řešení kamenné a mramorové desky. Přitom není nutné vzdát se květin na hrob. I když nemáme čas na pravidelnou údržbu, trvalky na hrob zajistí, že bude toto místo vypadat stále opečovávaně. Jaké rostliny na hrob vysadit?

kaplička na hřbitově

Jak se starat o hrob?

Neexistuje jedna univerzální rada jak upravit hrob, když chcete květiny na hrob. Jak se bude rostlinám dařit, závisí na typu půdy, slunečním svitu i vlhkosti. Projděte se po hřbitově ještě než se pustíte do výsadby a pozorně se dívejte, jaké rostliny na hrobě mají ostatní a jak prospívají.

TIP: Dejte si pozor, jestli právě u vašeho hrobu není vysoký strom, který by stínil hřbitovnímu kvítí a podmínky oproti ostatním měnil.

Chybu neuděláte třeba s barvínkem. Kvete od brzkého jara až do podzimu. Je nenáročný a přežije na slunci i ve stínu, s minimem vody i ve vlhkém prostředí.

“Velkým nešvarem se stalo používání umělých květin. Domnívám se, že v dnešní době existuje celoročně na trhu velmi široký sortiment živých květin nejen po stránce rostlinných druhů, ale také cenové, a proto by mělo být užívání umělých květin na hrob postupně omezováno.” kniha Úprava hrobů, Drahoslav Šonský, vydala Grada Publishing a.s. 2002, str. 38

Vzhled hrobu oživíte barevností květin. Nápadnost květin na hrob není na škodu. Hřbitov je sice místo smutku, ale přitom má každý svou atmosféru, kterou definují právě rostliny.

hřbitov s kříži

V případě, že máte hrob, ve kterém je ponechána část pro výsadbu, vyzkoušejte také kombinaci dvouletých květin, které potěší oko v jarním a podzimním období svým květem. K tomu je doplňte vybranými cibulovinami jako jsou např. narcisy. Jedině tak bude hrob krásný již v předjaří. Nechcete nebo nemůžete provádět změnu květinové výzdoby hrobu pravidelně? Sáhněte po trvalkách na hrob nebo solitérních jehličnanech. Jakých?

Mrazuvzdorné pokryvné trvalky na hrob

Nenáročné, přitom vzhledově pěkné a elegantní, jsou pokryvné trvalky na hrob. Jsou to nízké, poléhavé a kobercovité rostliny. Výška dosahuje od 5 do 25 centimetrů. Pod souvislou vrstvou se udržuje vlhko, proto vydrží i velmi suchá období.

S těmito pokryvnými trvalkami na hrob si pořídíte barevný koberec, který dlouho pokvete:

“Používají se všude tam, kde se na květinovém záhonu požaduje rozmanitost a proměnlivost.” kniha Úprava hrobů, Drahoslav Šonský, vydala Grada Publishing a.s. 2002, str. 19

TIP: Půdopokryvné rostliny vysazujte více natěsno než na zahradě.

Spolehlivý je také nízký poléhavý jehličnan jalovec poléhavý. Ze zídek domů je známý skalník poléhavý.

Sucho a přemokření zvládne netřesk a rozchodník skalní.

“Podíl pokryvných vysadeb na ploše hrobu není neomezený. Doporučuje se, aby maximální stupeň zakrytí hrobu nepřevyšoval 60 % celkové plochy.” kniha Úprava hrobů, Drahoslav Šonský, vydala Grada Publishing a.s. 2002, str. 32

Mrazuvzdorné květiny na hrob

I samostatné květiny na hrob přinesou potěšení pro oči. Hned s prvními jarními paprsky a teplým počasím vykoukne bez přebytečné péče prvosenka nebo také sedmikráska. Krásné květy přinese keř rhododendronu, azalky, nebo je dohledáte pod výrazem pěnišník.

TIP: Než vysadíte azalku nebo rhododendron, vyměňte jim půdu. Mají rády kyselou zeminu, ideálně rašelinu. Hrob doporučujeme mulčovat pro omezení plevelů. Oblíbené jsou místo kůry kamínky na hrob.

azalea

Oblíbená a velmi odolná trvalka je bergénie tučnolistá. Kvete od dubna do května i bez zvláštní péče, zalévání, přihnojování. Snese sucha i silný mráz.

Za pozornost stojí určitě i bohyška, která je nenáročná na péči. Líbí se jí spíše ve stínu a vlhku. Má stálezelené dominantní listy ve tvaru růžice. Na stoncích rostou od června do července květy. Ublížit jí ale může přímé polední slunce.

Jestliže není v místě přímé sluneční záření, jsou vhodné i hortenzie v kombinaci s břečťanem. Břečťan bývá typicky zelený. Existuje i s bílým nebo žlutým vzorem. Kdykoliv takovýto pokryvný koberec doplníte barevnými květy, bude výsledek příjemný na pohled. Ideální je, když vykouknou jarní krokusy, narcisy, macešky. A na podzim chryzantémy.

TIP: Chryzantémy kupujte z českých okrasných školek. Jen takové jsou otužilé a opravdu vydrží. Chryzantémy z holandských skleníků vydrží v našich podmínkách zpravidla jen několik dnů.

Jaro přivítají na podzim zasazené cibuloviny, např. tulipány či narcisy, bledule, šafrány nebo modřence. Pokud netrváte přímo na trvalkách, dlouho kvetou i téměř nenáročné letničky – aksamitník, nestařec, hvězdník, cínie, begonie nebo laločnice. Květ aksamitníku ve svitu slunce vypadá přímo magicky jako by hrob hořel. Na podzim rozzáří hroby barevné astry, chryzantémy, nízké jiřinky a třapatky, osvědčenou klasikou jsou macešky a vřesy.

 kříž s růží

Růže na hrob

Je vhodné využít při úpravě hrobu také růžičky? Určitě! Dostupné jsou pokryvné i stromové varianty růží. Některé vysoké růže jsou vhodné jako kulisa hrobu, která jej odděluje od zbytku. Růže jako solitér vypadá skvěte v kombinaci s nižšími trvalkami na hrob. Jakými? Vyzkoušejte levanduli, šantu kočičí, nebo poléhavé druhy zvonků.

TIP: Milujete růže, ale na hrob je nechcete sadit? Vypěstujte si je na své zahradě a pak je dejte jako řezané na hrob do vázy. U nás na webu Onlinezahradnictvi.cz si vyberete i z dalších sazenic květin vhodných k řezu. Na hrob se hodí třeba chryzantéma, která se hodí k řezu.

Pokryvné druhy růží jsou např. The Fairy, Lovely Fairy, Heidetraum. Tyto druhy vytváří zajímavé převislé kreace. Na zimu však potřebují zimní ochranu a střih.

Jehličnany solitéry

Další z možností jsou solitéry. Do nádoby, ale i přímo do země, můžeme zasadit zakrslou formu cypřišů, borovic, tisů, jalovců a zakrslých stříbrných smrků.

I přesto, že se o upravený hrob snažíme nejvíce v období s názvem Dušičky, kdy je také nejvhodnější období pro výsadbu hřbitovního kvítí, sazenice v květináčích můžete sázet po celý rok vyjma zimy. Trvalkové kytky na hrob dokáží příjemně překvapit, i když jste několik měsíců u hrobu nebyli a nestarali se o něj. Hrob tak může být příjemným místem na pohled i celý rok roku.