Otužilé výpěstky ze sousedství, žádné choulostivé van der skleníkovky pro hobymarkety 🇨🇿

Bezúdržbová předzahrádka: Známe triky, jak nebýt otrokem zahrady

Bezúdržbová zahrada neexistuje. Špatná zpráva hned na úvod? To sice ano, ale nenechte se vyděsit předem. Zahradu lze založit tak, aby se péče o ni dala stáhnout na úplné minimum, které nikoho nebude časově zatěžovat. Jak si založit bezúdržbovou zahradu, aby z ní nebyla nakonec divoká džungle?

Jak na bezúdržbovou zahradu?

Bez péče se neobejde žádná zahrada. Všechny rostliny musí na zahradu někdo vysadit. Zásadní je zvolit správnou strategii už při zakládání zahrady. Zpětně ze zahrady uděláte bezúdržbovou jen složitě. Tím může veškerá práce na zahradničení skončit. Je to přijatelný kompromis pro bezúdržbovou zahradu? Po výsadbě budete moci jen odpočívat a dokonce se zahradou kochat. Příroda udělá zbytek za vás.

Trvalkové záhony

Po vzoru severoamerické prérie si založte trvalkové záhony, které při správné výsadbě nebudete muset zalévat ani v horkém létě. Ideální jsou na zahradu nenáročné trvalky, které snesou sucho. Stačí si vybrat takové, které budou lahodit vašemu oku.

Mezi květiny jednoduché na pěstování patří:

Víte, že trvalky jsou takové květiny, které žijí víc jak 2 roky a přezimují v kořenech, oddencích, nebo pupenech, přitom na jaře znovu vyraší.

Barevne kvety trapatky v bezudrzbove predzahradce

Obyčejná květina jménem třapatka dokáže v bezúdržbové zahradě udělat kouzelný barevný ostrůvek.

Chcete o těchto trvalkách vědět více? Denivky si poradí i se sušší půdou, ale nejraději mají polostín. Rychle odkvétají, květů mají ale hodně a tvoří je postupně.

Kakost kantabrijský se bude držet spíše při zemi. Dokáže zarůst velké plochy, přitom krásně kvete. S tímto typem trvalky nemá plevel šanci se uchytit. Totéž platí pro barvínek.

Třapatky jsou oproti tomu vysoké trvalky, které krásně kvetou celé léto a velkou část podzimu. Bergénie milují slunce, ale spokojí se i s polostínem, ale potřebují vlhčí půdu. Proto by se jim líbilo v okolí jezírek. Zvažte také trvalky jako pivoňky, kosatce. U nich počítejte s pravidelným zaléváním.

TIP: Aby se na trvalkovém záhoně nedařilo také pleveli, použijte na nově zakládaný záhon v okolí rostlin nejméně 4 centimetry drcené kůry nebo štěrku. Pořádný kus práce za vás udělají i půdopokryvné rostliny.

Keře s minimem práce

Mezi nenáročné keře patří:

Další možností je výsadba nenáročných skalniček a tvorba skalky. Na ty se hodí např. skalník. Stálezelený, půdopokryvný a navíc rychlerostoucí. Jeho bobule budou navíc lákat ptactvo do vaší zahrady a bude fungovat jako přírodní krmítko pro ptáky.

zlaty dest

Zlatý déšť je jedním z nenáročných keřů, které se hodí do bezúdržbové předzahrádky.

Místa, která chcete nechat obrůst, můžete osázet také nedoceněnou hluchavkou. Zvládá stín i polostín. Šanta kočičí patří k naprosto nenáročným a bohatě kvetoucím trvalkám. Velmi rychle vám dokáže vyrůst v koberec listů a květů. Podobně vás potěší kyprej nebo bohyška, případně zkuste nenáročné popínavé rostliny jako např. břečťan popínavý, přísavník tříprstý, trubač či pnoucí hortenzie.

Drobné ovoce

Většina keřů s drobným ovocem bude vyžadovat jen zmlazovací řez na jaře. Ale jsou i takové, které řez oželí. Které to jsou?

Muchovník vás nadchne krásným podzimním zbarvením a výraznými jarními květy. Plody jsou jedlé a oceníte je vy i děti. Muchovník brzy přejde ve vyšší keř, pod kterým budou moci v létě hledat kočky svůj stín. Chcete mít z tohoto stínu užitek spíše vy než kočky? Zasaďte pod něj další rostliny pro bezúdržbové zahrady. Co třeba voňavý jahodník? Oproti velkým jahodám je zcela bezúdržbový.

mesicni jahody

Vůně lesních jahod z drobných keříků se bude linout na metry daleko.

O rakytníku jste už určitě slyšeli. Je to rostlina s excelentními účinky na zdraví. Obsahuje vysoké procento vitaminu C. Na zahradu si ho můžete chodit pozobávat pro posílení imunity. Dejte si však pozor, abyste měli na zahradě u sebe samčí a samičí keř. Bez nich se zdravých plodů nedočkáte.

Stromy

I správně vybrané stromy budou vaší bezúdržbové zahradě lahodit. To se ovšem nedá říci o ovocných stromech. Na podzim vás čeká hrabání listí, ořezávání větví a sbírání opadaných plodů v souboji s včelami a vosami. Bezúdržbová zahrada by vám mohla fungovat např. s katalpou, která má velké listy a úklid zvládnete i ručně bez hrabání.

Nabízí se spíše jehličnaté stromy. Žádný strom ale není zcela bez práce. I z jehličnanů průběžné opadává jehličí. Na bosou chůzi kolem těchto stromků to příliš není. Bezúdržbový solitér, který nepotřebuje řez, je tuje. Ne každý je ale z jejího vzhledu uchvácený.

TIP: Pořiďte si cypřišky, nebo jalovce. Ze smrků je vhodný okrasný převislý smrk ztepilý a smrk conica i smrk omorika.

Květnatá louka

Především na velkých venkovských zahradách se rozmáhá trend motýlích a květnatých luk. “Byly v minulosti zcela běžné,“ vysvětluje Aleš Hoření z CHKO Český ráj. S výjimkou sečení dvakrát do roka se o tato prostranství ve městech nikdo nestará. Přitom velká různobarevná plocha vypadá jako celek pěkně. Zcela bez problému se bude dařit pomněnkám nebo kopretině a na jaře krokusům.

TIP: Vybrat nenáročné květiny na zahradu vám pomůže zkušený zahradní realizátor. Založení květnaté louky lajkům dělá potíže. V každé lokalitě se totiž daří jiným lučním květům, takže musíte pořídit osivo na míru.

kvetnata louka

Květnatá louka bude lákadlem pro nejrůznější brouky, včely, nebo motýly.

Okrasné trávy

Okrasné tráviny představují skvělý dekorativní prvek bezúdržbové předzahrádky, o který se přes rok nebudete muset starat. Na zimu je vhodné vyšší traviny svázat dohromady, aby se nelámaly. Zkracování před zimou se nedoporučuje pro nebezpečí uhnívání.

Cesta špatným směrem

Travička zelená není tak zelená

Pokud nemáte praktické zkušenosti se zahradou, jako první vás napadne zasít trávu. Trávník je past na líné zahradníky. První problém je zasít trávu rovnoměrně. Pak vás čeká pravidelné kolečko hnojení, zalévání, sekání a vertikutace. Ani tak nemáte jistotu, že budete mít trávník jako z katalogu. Sečteno a podtrženo: trávník je to nejnáročnější na údržbu, co si můžete na zahradu pořídit.

Záhony se zeleninou

Bylo by fajn mít vlastní hrášek, mrkev, cibuli, česnek. Ale do programu si zapište jarní rytí záhonu a jeho hnojení. Pak vás čeká sadba a výsev vysněných plodin. Do každodenní péče v teplých měsících zařaďte zalévání. Občas bude také potřeba projít záhony a vytrhat plevel. Místo toho zvažte téměř bezúdržbové ovoce v podobě měsíčních jahod, kamčatské borůvky nebo maliníku.

zeleninovy zahon

Vlastní zelenina je lákavá, pokud chcete vědět, jak a čím ji kdo hnojil. Ale má daleko k bezúdržbové zahradě.

Letničkové záhony

Letničky vypadají krásně, ale za jejich vzhledem je hodně úsilí. Každý rok budete muset letničkový záhon znovu obnovovat a sadit. Letničky navíc vyžadují pravidelnou zálivku. Stejně si naběhnete s rostlinami v květináčích a vlhkomilnými rostlinami na slunci, které budete muset zalévat, aby zvládly vysoké teploty.

Pokud se stěhujete do domu se zahrádkou, ve které chcete po dni v práci odpočívat, dobře si rozmístění rostlin a celou zahradu naplánujte. Než se pustíte do bezmyšlenkovitého sázení keřů a rostlin, nakreslete si zahradu. Odhadněte, jak velké budou dospělé rostliny, kolik vyžadují světla a stínu. To vše porovnejte to s realitou, kterou nabízí vaše zahrada.